joi, 15 aprilie 2010

the memories of a gheisa. ~

Ce este o gheisa? - Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, dupa traditia japoneza. Un tip uman, la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale. Sau poate doar o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul artelor lumesti.

Some information about Chiyo.

Chiyo, o fata dintr-un sat de pescari, este vanduta undei okiya pentru a fi initiata in artele gheiselor ( dansul, actoria, conversatia spumoasa ). Ritualurile seductiei sunt nenumarate si surprinzatoare, intr-o lume al carei esafodaj se sprijina uneori pe culorilu unui kimono, pe dezgolirea unei cefe pictate, pe licitarea virginitatii unei adolescente ( mizuage ) sau pe teserea unei intrigi de budoar.
Sayuri, pe numele ei de gheisa, intalneste iubirea, insa in calea implinirii acesteia infrunta piedici si rivale nenumarate, printre care si vestita gheisa Hatsumomo. Sub indrumarea inteleptei Mameha, Sayuri ajunge sa stapaneasca destine, sa detina secrete si sa construiasca un imperiu al erotismului ritualic. Fara sa destrame misterul tesut in jurul celor mai invidiate femei ale Japoniei, ci doar starnind curiozitatea cititorului, romanul ne aduce fata in fata imaginea panoramica a unui Kyoto care, dintr-un "buzunar" al lumii inchistat in traditii, se transforma treptat in orasul cosmopolitan de astazi, martor al unei socante reinventari a femeii-spectacol.
Un comentariu:

  1. am vazut filmul asta de 3 ori :x e superb.

    vroiam sa citesc si cartea dar nuj de ce nu mi-am mai luat-o :))

    RăspundețiȘtergere